Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2007 23:16 - Плакат на ДПС в учебник по история!?
Автор: kaliman Категория: Политика   
Прочетен: 1138 Коментари: 2 Гласове:
0





image
http://news.ibox.bg/news/id_186820949
Публикуването на рекламен пропаганден плакат на ДПС в проекто-учебник по „История на цивилизацията" за 6 клас е скандално. Това коментира в отворено писмо до медиите областното ръководство на ВМРО-БНД.

Проекто- учебникът е на издателство "Просвета" и в момента е подложен на обсъждане от експерти на МОН.

"Оценяваме като абсолютно скандално присъствието на рекламен пропаганден плакат на политическа партия на стр. 170 в учебно помагало. Още по-скандален е факта, че в този учебник рекламния плакат е на Движението за права и свободи (ДПС).

Това противоречи на всички етични и законови норми в българското образование и погазва всички морални принципи.

Държим да подчертаем, че в историята на България нито една политическа партия не си е позволявала по такъв арогантен начин да води своя пропаганда на свещената територия на българското образование.

Смятаме, че екипът, подготвил проекта за учебника дължи на обществото отговор по какви причини и с какви мотиви е включил политическия плакат в изданието. Настояваме изготвилите учебника и издателите да понесат съответната отговорност, а предложения проект да бъде незабавно отхвърлен от експертите на МОН.

ВМРО-БНД ще следи и винаги ще се противопоставя остро на подобни политически опити за спекулации. Защото българското образование не може да бъде територия за политически игри и "промиване на мозъци", се казва в изявлението на ВМРО- БНД.

imageВ отговор на проф. Андрей Пантев, научен консултант на учебника по „История и цивилизация" за 6. клас, по повод декларацията на ВМРО-БНД заявява: "Първият показател за стойностите на историческата информация е дали е вярна или не. После следват интерпретациите. Този илюстративен образ може и да не е най-показателният като селекция, но той не е преднамерено внушение на съответния урок.

Още повече, че отразява несъмнено един реален исторически факт. Неговата употреба като политическо внушение е толкова възможна колкото и всякаква друга фактография или илюстрация. Не намирам, че може да има законодатели, морализатори или монополисти на нашето минало, още повече когато става дума за близки събития, в които са участвали и самите те."



Тагове:   ДПС,   учебник,   плакат,


Гласувай:
0




1. darkanion - Изобщо това което се учи в 6ти клас
20.07.2007 00:12
е отвратително.
Може да е съвсем важно, но какво разбира от
п о л и т и к а едно 12 годишно момче, а камо ли момиче.
Каквото съм учил 6ти клас .. едва ли си спомням.
По който и учебник да съм учил не вярвам да нещо различно този учебник. Множество имена, множество дати. И за какво са му на това дете тия глупости. За да мине годината. Да има кво да учи..
Да измислят нещо по-стойностно за тези деца, нещо, което по може да ги интересува. Аз още не разбирам от политика, все не мога да запомня кои бяха за изпълнителната власт и кои - за законодателната... (не казвам че всичко разбирам, други разбират повече от мене...)


Което искам да кажа е, че в 6ти клас не се учат неща, които са нужни на учениците.

А ако проф. Пантов иска да покаже кои са политическите партии в БГ, да ги покаже всичките, не само ДПС. Макар че 12 годишното дете чува за тях само от устите на мама и тате. Ак изобщо говорят за политика вкъщи..
цитирай
2. jenseits - Отвратително!!!
20.07.2007 10:27
Това е абсолютна манипулация - първо, защото тази не-народна, а бизнес-партия не може да бъде давана като еталон било по пряк или косвен начин.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kaliman
Категория: Политика
Прочетен: 10244
Постинги: 1
Коментари: 2
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031